Pantheon Rom

Pantheon

Pantheon er et antikt tempel beliggende ved Piazza della Rotonda i Rom.
Panteon er betegnelsen for alle guder og gudinder i en bestemt mytologi.
Det oprindelige tempel i det romerske rige blev bygget af Marcus Agrippa og det blev påbegyndt år 25-27. f. Kr., som et tempel for alle de romerske guder.

Efter en brand blev templet ombygget af kejser Hadrian (117 – 138 f.Kr.) og det var efter denne ombygning at den store kuppel blev konstrueret. Fra 600-tallet bruges det som kirke, Santa Maria ad Martyres og indvies af Pave Bonifacius 4.

Senere ca. år 1305-77 e.Kr. fungerede Pantheon som fæstning og fjerkræsmarked. Siden hen blev kirken plyndret for guld og bronze bl.a. skulle en del af bronzen være brugt til Berninis bronzebaldakin i Peterskirken. I 1888 e.Kr. blev den første konge Vittorio Emanuele 2. begravet i Pantheon. I dag fungerer bygningen som kirke og bl.a. ligger maleren Rafael her.

Kuplen er 43 meter høj og 43 m i diameter, dermed er kuplen ca. 1,5 meter højere end den der er placeret i Peterskirken. For at at bære den tunge konstruktion af romersk beton er der en 6 m tyk mur. I toppen af kuplen der en en rund åbning, oculus 9 m i diameter. Dette er det eneste lyskilde i templet. Der kommer regn m.m. ind her og vandet bliver via huller i marmorgulvet samlet i en lille brønd og ført Tiberen.

Midt på denne plads foran Pantheon er der en stor fontæne, der blev opført i 1575.
og udsmykket med en egyptisk obelisk, der blev placeret her i 1711.