Schalburgtage af Bang og Olufsen i Struer 14. januar 1945

Hovedindgangen til B&O Struer ved portnerhus 1945

Aksel Skovholm var nattevagt på radiofabrikken B&O i Struer den 14. januar 1945. Den dag da fabrikken blev schalburgteret af tysker håndlangere og sprængt i luften. Schalburgtage var navnet for den terror, som tyskerne og deres danske hjælpere udøvede i den sidste del af besættelsen i Danmark. Terroren blev rettet mod den danske modstandsbevægelse og det danske samfund i almindelighed som en hævn for modstandsaktioner. Da der ikke var noget politi på den tid havde fabrikken 3 vagter. Kl. ca. 2 om natten kom et par biler forbi med slukkede lygter. Fire mand dukkede op fra vejen overfor fabrikken. en gik langs muren, de andre gik mod portnerhuset og kravlede over hegnet. Han fil adviseret de øvrige vagter om besøg af tre bevæbnede mænd bl.a den tyske håndlanger Kaj Henning Bothildsen-Nielsen. De blev truet med pistoler og maskingeværer til at åbne porten.

Hovedindgangen til B&O Struer ved portnerhus 1945

Derefter kørte flere biler ind og de tre vagtfolk blev gennet hen til et omklædningsrum i gården med en håndlanger udenfor som vagt og fra et vindue kunne de se en voldsom aktivitet med placering af sprængstof og ledninger. De blev lukket ud og fik bl.a adviseret direktør Bang. Det første forsøg med sprængning mislykkedes og de måtte tilbage med en ny tænding.  Pludselig lød eksplosioner med et  øredøvende knald og det hel opløstes i en grå masse og fabrikken var jævnet til jorden. Kun skorstenen og nogle meter af hovedbygningen stod tilbage. (Kilde. Dagbladet 26.1.1985)

– Ovenstående er en del af en beretning og materiale, som er samlet og skrevet af  Arne Kruse Andersen om “Modstandsbevægelsen i Struer 1942-1945”. Teksten er skrevet af Lars Bjørnsten Odense på baggrund af oplysninger i kilden.

Oversigt over indhold!