Lommeradio til batteridrift til at aflytte den engelske radio på dansk

Lommeradio til batteridrift , som Helge Randsbæk konstruerede op lavede på Bang og Olufsen i november-december 1944.

På de tre af billederne ses selve radiodelen (hovedtelefoner mangler)

De var beregnet til folk, der ikke havde så let adgang til at aflytte den engelske radio på dansk kl. 18.15 og 20.30. De var ikke større, end man sagtens kunne have dem i lommen. Hvor mange der var blevet leveret før den 14. januar, ved jeg ikke, men der var vist nok en halv snes stykker i arbejde samme dag 1945. Det var ikke et B & 0 produkt, men det man kalder fuskarbejde, hvor fabrikken fik lov til at levere materialerne og vel nok også en del af arbejdstiden.

Et eksemplar, som jeg fik af Helge Randsbæks kone, Winnie, efter hendes mands død 1949, kan i dag ses på Holstebro museums afdeling for modstandskampen i Jylland.

Den sidste våbentransport, som jeg kender lidt til, foregik den l. maj 1945 fra Rydhave slot til Lemvig. Den blev ret dramatisk, idet folkene på lastvognen kom i ildkamp med tyske soldater i Gimsing på hovedvej 11. Denne episode er beskrevet i Holstebro museums årsskrift 1979. Min andel – i denne transport var at køre til Rydhave slot med 40 liter benzin i en ambulance fra Struer om formiddagen den l. maj.  /  Arne K. Andersen

— en del af en beretning om modstandsbevægelsen i Struer 1942-1945

Oversigt over indhold!