Nedkastningen 1. november 1944 i Hvidbjerg på Thyholm

Nedkastningen 1. november 1944

1. November 1944

Denne dato kom E. Rørbæk Madsen, og spurgte om jeg ikke kunne rejse til Hvidbjerg på Thyholm og hjælpe med en nedkastning, som kunne ventes samme aften – det var deres første. Jeg tog toget fra Struer ved 18-19 tiden, jeg skulle henvende mig til manufakturhandler Østergaard. Kodenavnet var nævnt i radioen kl. 18.15, og ved 2o-tiden kørte (cyklede) vi til gårdejer H.C. Toft. (Navnet blev jeg dog først klar over efter 5. maj). Da jeg selv er født og opvokset på landet, gjorde dette hjem stort indtryk på mig. Tykke tæpper på gulvene og møbler, som i et velhavende bymiljø – og dertil kom H.C. Tofts smukke mørkhårede kone.

Kl. 21.30 kom en lastbil, og vi kørte til nedkastningspladsen. Så vidt jeg kan se på kortet, må det have været ved Overgaardsminde (A2 side 21), idet vi kørte gennem en stor gård til pladsen. Der kom ikke noget den nat, og så vidt jeg husker, hørte vi en flyvemaskine i det fjerne og gjorde lygteopstilling klar til modtagelse. Imidlertid måtte vi kl. 02 køre hjem med uforrettet sag. Hvorvidt der senere blev modtaget gods på denne plads, har jeg aldrig undersøgt, idet jeg nævnte overfor Østergaard og H.C. Toft, at jeg ikke fandt pladsen egnet til formålet.

Jeg tog morgentoget hjem til Struer, her så jeg der var kendte fra Struer med, og i min påklædning (store beskidte fedtlæder­støvler) så jeg jo ikke præcis ud, som om jeg kom fra et større selskab eller havde været på frierfødder!

— en del af en beretning af  Arne K. Andersen om modstandsbevægelsen i Struer 1942-1945

Oversigt over indhold!